In de voorbereidende lessen maatschappijleer verdiepten de leerlingen zich in duurzaamheid en wat erbij komt kijken om een plek te ontwikkelen.
Wat moet er komen om het een fijne plek te maken? Én hoe houd je op die plek rekening met biodiversiteit, schaduw in de zomer, een droge plek bij veel regen? Én van wat voor materialen ontwerp je de inrichting? Hoe zorg je ervoor dat de plek schoon blijft? Van alles kwam voorbij in de presentaties van de leerlingen.
Van kabelbaan tot klimmuur
Het resultaat was prachtig! Meer dan 30 ontwerpen met veel groen, bloemen en water, maar ook dichte ruimtes, banken, beamers en vuurkorven kwamen voorbij. Bij de presentaties ontstonden mooie gesprekken over wat nu duurzamer is, kunstgras, of gras én moet je wel of niet modderig thuiskomen? Wordt het een plek die overdag leuk is voor kleine kinderen en ’s avonds voor jongeren, of juist niet? En kabelbanen, schommels en klim- of graffitimuren zijn voor alle leeftijden.
Afsluiting
’Medewerkers van de gemeente die betrokken zijn bij de Gnephoek luisterden dinsdag 13 mei naar de presentaties. Zij nemen de ideeën mee van de leerlingen als inspiratie bij het ontwikkelen van de chillplek. Jongeren weten natuurlijk zelf het beste wat er op zo’n plek moet komen! Het is leuk om te zien welke ideeën de jongeren hier over hebben. Deze inspiratie gaat mee in het masterplan van de Gnephoek.
Duurzame Wijk: tentoonstelling eind juni
Drie Alphense scholen doen dit jaar mee aan het project duurzame wijk en maken ontwerpen voor de Gnephoek. Yuverta, Groene Hart Lyceum en Ashram College hebben ieder een eigen opdracht. Naast de chillplek maken de leerlingen een duurzaam ontwerp voor de hele wijk en ontwerpen voor de woning van de toekomst. Vanaf eind juni is een selectie van de ontwerpen te zien in het gemeentehuis.