Elke groep kreeg twaalf minuten om hun vragen te stellen aan professionals van onder andere de gemeente, het waterschap en het bedrijfsleven.
De leerlingen bespraken thema’s als klimaatadaptatie, energietransitie, biodiversiteit, circulaire economie, duurzame mobiliteit, participatie en sociale innovatie. Sommige groepen presenteerden een eerste conceptontwerp van hun wijk.
De experts deelden hun kennis over wat er allemaal komt kijken bij het ontwerpen van een toekomstbestendige wijk. Ze legden uit hoe belangrijk het is om verschillende duurzaamheidsthema’s te combineren en integraal te denken. Zo inspireerden zij de leerlingen om creatief en out-of-the-box te denken.
De leerlingen verdiepten zich de afgelopen maand in het gebied en de thema’s. Hun opdracht is om een duurzaam ontwerp te maken voor de Gnephoek waarin alle duurzaamheidsthema’s terugkomen.
Stedenbouwkundige A. van Klaveren: "Het viel mij op dat veel scholieren beseffen dat de beschikbare ruimte schaars is, en je dus keuzes moet maken omdat niet alles kan. Sommige werkgroepjes denken er bijvoorbeeld over om de (betegelde) privé-tuinen wat kleiner te maken, zodat er meer ruimte overblijft voor openbare parken en natuur. Dat is een verfrissende gedachte."
Eind juni presenteren zij hun ontwerp, inclusief maquette en poster. Daarna worden de ontwerpen tentoongesteld in bibliotheek Rijn en Venen.
Met deze expertmeeting dagen we de leerlingen uit om verder te kijken dan standaardoplossingen en echt na te denken over de wijk van de toekomst.